Hoe Spierpijn na Inspanning te Verlichten

spiermassa opbouwen

Spierpijn na inspanning wordt meestal ervaren door mensen die sporten nadat ze een periode niet hebben gedaan, onlangs de intensiteit van de oefening hebben verhoogd of een nieuw type oefening hebben geprobeerd.

In medische termen wordt spierpijn en -stijfheid die optreden na inspanning Delayed Onset Muscle Soreness van DOMS genoemd. Deze spierpijn treedt meestal op binnen 24-48 uur na het trainen met een voldoende hoge intensiteit, zoals joggen, aerobics of gewichtheffen.

Deze aandoening kan klachten veroorzaken van lichte tot ernstige spierpijn, spierstijfheid, pijn, lichte zwelling van de spieren en een tijdelijke afname van de spierkracht. Als de spieren gerust zijn, zullen de klachten van pijn en stijfheid meestal sneller verbeteren.

Oorzaken Van Spierpijn na Inspanning

Na zware lichamelijke activiteit of inspanning kan spierpijn optreden wanneer het spierweefsel van het lichaam zich probeert aan te passen om de spiermassa te herstellen en te vergroten. Deze reactie is eigenlijk normaal.

Hoewel het exacte mechanisme niet bekend is, hebben verschillende onderzoeken geconcludeerd dat pijn het gevolg kan zijn van:

  • Opbouw van melkzuur als gevolg van spiermetabolisme
  • Licht letsel aan de spieren
  • Schade aan bindweefsel en spieren
  • Ontsteking van de spieren
  • Veranderingen in elektrolyt- en enzymniveaus in spieren

Mensen die zelden opwarmen of niet goed opwarmen voordat ze gaan trainen, hebben een groter risico op het ontwikkelen van spierpijn.

Lees : Voedsel Herstelt Beschadigd Spierweefsel na Training

Wie Krijgt er Spierpijn?

Iedereen kan spierpijn ervaren, ook degenen die al jaren aan fitness doen en sporters zijn geen uitzondering. Spierpijn zelf kan een plaag zijn voor beginners die nieuw zijn in de wereld van fitness.

Hierdoor kunnen ze zich genezen voelen en kan hun enthousiasme voor fitness worden verminderd. U zult echter minder pijn ervaren als u gewend bent aan het doen van de oefeningen. Spierpijn maakt deel uit van het aanpassingsproces om het uithoudingsvermogen en de kracht van de spieren na herstel te vergroten.

Hoe Spierpijn te Voorkomen?

Een van de beste manieren om spierpijn te voorkomen, is door geleidelijk aan een nieuw trainingsprogramma te beginnen. Laat de spieren die u traint zich aanpassen aan de nieuwe beweging om pijn te verminderen.

Er zijn aanwijzingen dat verwarming effectief genoeg is om spierpijn te voorkomen. Als u echter opwarmt voordat u gaat trainen, kunt u het risico op blessures verkleinen en uw prestaties verbeteren.

Kunt u Oefenen Terwijl u Nog Steeds Spierpijn Ervaart?

U kunt de oefeningen ook doen als u nog steeds spierpijn heeft. De pijn of pijn verdwijnt als u traint, maar voelt zich daarna weer terug. Als de pijn het trainen moeilijk maakt, kun je het beste afzien van de oefening totdat de pijn afneemt. Of u kunt oefeningen doen die zich richten op het richten van spieren die niet worden beïnvloed door de pijn die u ervaart.

Spierpijn is spierconditionering, dit betekent dat uw spieren zich aanpassen aan een nieuwe activiteit. Als u dezelfde oefening doet of met dezelfde intensiteit, wordt de schade aan spierweefsel verminderd, zal de spierpijn slechts mild aanvoelen en is het herstel snel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *